ANGIELSKIE PRZEPISY
Zupa warzywna
Podgrzej piecyk do 200 stopni.
Umieść warzywa, które masz w garnku.
Rozlej oliwę z oliwek po warzywach
Dodaj gałązkę tymianku i ząbki czosnku.
Podrzucaj warzywami tak, aby wszystko dobrze się wymieszało i piecz przez 45 minut dopóki warzywa zrobią się miękkie i lekko podpieczone.
Wyrzuć tymianek. Rozgnieć czosnek.
Umieść warzywa w mikserze i utrzyj tak, aby papka miała delikatną konsystencję.
Dodaj sól i pieprz. Dodaj wodę w takiej ilości, aby zupa uzyskała pożądaną gęstość.
Podawać ciepłą.
Zapiekanka Pasterska
Podgrzej piecyk do 190 stopni
Podgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę, aż zrobią się miękkie i zbrązowieją.
Dodaj pomidory z puszki, podsmażoną mieszankę, zioła i sos Worcestershire. Dodaj sól i pieprz.
Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
W tym czasie ugotuj ziemniaki. Po odcedzeniu wymieszaj z musztardą, masłem i mlekiem, dodając sól i pieprz.
Meanwhile, boil the potatoes in water until soft. Drain and mash with the mustard, butter and milk. Season with salt and pepper to taste.
Miksturę z garnka rozprowadź po naczyniu żaroodpornym, przykryj wszystko ziemniakami i piecz przez 30 minut, aż do zbrązowienia.
Crumble z jabłek i czarnych porzeczek
Podgrzej piecyk do 200 stopni.
Obierz i pokrój jabłka i ostrożnie gotuj na małym ogniu z kapką wody i cukrem.
Kiedy jabłka zmiękną, dodaj porzeczki i umieść wszystko w naczyniu.
Do miski wrzuć mąkę, proszek do pieczenia i masło i zmieszaj aby uzyskac ciasto.
Wmieszaj widelcem płatki owsiane, migdały i cukier.
Pokryj ciastem mieszankę z owoców, dociskając wszystko widelcem przy krawędziach.
Piecz przez 30 minut, dopóki góra zrobi się brązowawa, a przy krawędzi naczynia zaczną pojawiać się bąbelki owoców.
WŁOSKIE PRZEPISY
Pennette bolognese
SKŁADNIKI:
oliwa
1 duża cebula pokrojona
2 selery, pokrojone
1 pokrojona marchew
2 liść laurowy
1/4 szklanki czerwonego wina
200 g pomidorowego sosu
mielona wołowina
sól i pieprz
W dużym garnku podgrzej olej do średniej temperatury i dodaj cebulę, marchewkę wraz z selerem i ugotuj, mieszając, aż zrobią się miękkie - 4-5 minut. Dodaj mięso, sól, pieprz i liść laurowy i gotuj mieszając, aż mięso straci kolor surowej czerwieni. Wlej wino, podnieś temperaturę i gotuj dopóki wino wyparuje. Dodaj pomidory i jesli to potrzebne, trochę gorącej wody. Gotuj mieszając ok 2 minut. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. Gotuj na lekkim ogniu ok. 2 godzin, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron, pilnując, aby nie przywarł, 8-10 minut. Odcedź i wrzuć do miski. Zalej sosem bolognese, zamieszaj. Posyp parmezanem i smacznego!
Involtini di melenzane
Składniki dla 4 osób:
2 kabaczki,
50 g grzanek,
garść rodzynek
kilka orzeszków pinii
2 łyżki sosu pomidorowego,
olej z oliwy
posiekana cebula
sól i pieprz
parmezan
szynka
bazylia
Potnij kabaczka na cienkie plasterki i usmaż na gorącej oliwie. Nadmiar tłuszczu usuń papierowym ręcznikiem. Do garnka włóż cebulę, oliwę, orzeszki oraz rodzynki i ugotuj, aż zmięknie. Dodaj pomidorowy sos i podgotuj parę minut. Dodaj grzanki, posiekaną bazylię i parmezan i dobrze wymieszaj. Następnie miksturę ponakładaj łyżką na usmażone płaty kabaczka razem z szynką i zawiń. Rolki porozkładaj w naczyniu żaroodpornym, pokryj pomidorami, liśćmi bazylii i parmezanem. Wsadź do piekarnika na 10 minut.
SŁOWEŃSKIE PRZEPISY
Idryjska bakalca
Składniki dla 4-5 osób
600 g baraniny
50 g oleju
300 g cebuli
250 g marchwi
listek laurowy
tymianek
czubrica (przyprawa uzyskiwana z cząbru)
sól i pieprz
20 g masła
20 g mąki
Przygotowanie:
Podsmaż sebulę i dodaj pokrojoną w kostki baraninę. Po podsmażeniu delikatnie wlej bulion na baranich kościach (może być zwykły rosół) Dodaj listek laurowy i duś przez 20 minut. Dodaj starkowaną marchewkę i resztę składników.
Duś na małym ogniu aż mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj troszkę białego wina i zmieszaj z mąką i wodą. Gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj.
Dobra rada:
Jeśli dodasz połówkę marchewki podczas duszenia i drugą połówkę w połowie, bakalca będzie miała ładniejszy kolor.
Karyntyjski twarożek z cebulką i olejem słonecznikowym
Składniki:
700 g twarożku
0.5 kg cebuli (jedna czerwona)
pieprz
sól
słodka papryka
1 dl oleju słonecznikowego
chleb żytni
Włóż twarożek do naczynia, dodaj pół łyżeczki papryki i dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.
Obierz jedną cebulę i potnij na mniejsze kawałki, po czym zblenduj je na drobne kawałki. Dodaj cebulę do twarożku. Resztę cebul pokrój na pół, tak, aby powstały 'łódeczki'. Wypełnij je twarożkiem do połowy. Pozostałą część twarogu wymieszaj z olejem słonecznikowym i dopełnij cebulowe łódeczki. Obierz czerwoną cebulę i potnij tak, aby powstały cienkie kółka. Rozłóż krążki na talerzu i opryskaj olejem słonecznikowym. Rozłóż łódeczki i podawaj z żytnim chlebem.
NIEMIECKIE PRZEPISY
w przygotowaniu
ESTOŃSKIE PRZEPISY
Sałatka ziemniaczana
Składniki
0,5 kg ziemniaków
0,4 kg kiełbasy gotowanej
3-4 korniszony
cebula
250 gram majonezu
500 gram śmietany
3-4 jaja na twardo
łyżeczka soli
Ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez 25 minut. Po ochłodzeniu obierz je. Pokrój kiełbasę i korniszony. Pokrój ziemniaki i posiekaj cebulę. Wymieszaj. Dodaj pokrojone jajka. Dołóż majonez i śmietanę, dopraw do smaku. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
Zapiekanka mięsno ziemniaczana
Składniki
1 ½ kg ziemniaków
sól i pieprz
2 duże cebule
1.2 kg mielonego mięsa
3 pomidory
2 jaja
200 g starkowanego żółtego sera
2 szklanki mleka
Podgrzej piecyk do 200°C
Obierz i cieniutko pokrój ziemniaki. Pokrój pomidory i cebulę. Przypraw mięso solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Umieść ziemniaki, cebulę i mięso poziomami w naczyniu żaroodpornym, przykryj całość mięsem i pomidorami. Ubij jajka, wymieszaj z mlekiem i rozlej całość po wierzchu. Rozsyp kawałeczki sera. Całość zapiekaj 60-80 minut.
Sałatka ogórkowo-chrzanowa
Zmieszaj pokrojone ogórki, chrzan i śmietanę, dodaj trochę soli do smaku.
Kama
Składniki
5 jaj
100 ml cukru
100 ml mąki żytniej
50 ml mąki kama (do kupienia głównie w Estonii, ale można zastąpić ją mieszanką innych mąk)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
500 gr śmietany
400 ml dżemu
Zmieszaj jaja i cukier, dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Rozprowadź masło po naczyniu, włóż ciasto i wyrównaj powierzchnię i podpiecz z 10 minut. Pokryj ciasto dżemem i zostaw, aby wystygło. Po ostygnięciu pokryj wszystko śmietaną i zwiń w roladę. Odstaw w chłodne miejsce, udekoruj i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz